חינוך על הפרשה
מרבינו בעל ה "אור החיים" הקדוש
פרשת ''שמיני''
"רוח שטות"
אמרו חז"ל אין אדם עובר עבירה אלא אם כן נכנסה בו רוח שטות וצריך להבין מה זו הרוח שטות הזאת האם אפשר לפטור את האדם מאחריות בגלל שנכנסה בו רוח שטות האם יש עליו אחריות בזה שנכנסה בו הרוח שטות ומה התכוונו חז"ל הקדושים בזה?
האם רוח השטות היא מנהלת את האדם בעוברו עבירה?
האם אפשר להשתלט על הרוח שטות הזאת?
בפרשת השבוע בפסוק ויקרב אהרון אל המזבח מבאר האור החיים הק' שאחרון הקריב את עצמו להכין את עצמו לאשם ולהקריב עצמו לאישים למזבח דהיינו בכוונת המעשה הקריב נפשו לעבירה ובמעשה שחט במקומו את העגל לכפרה.
ושואל האור החיים הק' מובא בחז"ל ששאלו את הנבואה מה דינה של הנפש החוטאת וענתה הנפש החוטאת היא תמות ואם כן איך עשה ה' שהאדם יביא קרבן ויתכפר לו אחרי שדינו במיתה?
ומבאר על פי מה שאמרו חז"ל שאין אדם חוטא אלא אם כן נכנסה בו רוח שטות היינו שבשעת העבירה אין הוא נחשב לאדם אלא כבהמה הרוח שטות שנכנסה בו הפכה אותו מאדם לבהמה וכששאלו את הנבואה מה דינה של הנפש החוטאת הכוונה היא לאדם ואדם שחטא דינו כתובת הנבואה רק במיתה ואין דרך אחרת לכפר על כך מה שאין כן בהמה שחטאה דינה בשחיטה ולכן יוכל האדם להביא בהמה ולשוחטה במקום הבהמה שהיתה בו שנכנסה בו רוח השטות וזה וודאי כל עוד שאינו נשאר במצבו הקודם ונשאר כבהמה כיוון שאם כך למה להחליף בהמה בבהמה ולשחוט אחרת תחתיו וזה יגיע על ידי שהאדם מצטער על העבירה בזה עולה הוא מדרגת בהמה לדרגת אדם ואז אין אפשרות להתנהג איתו כדרך שמתנהגים אם בהמה ולכן יביא הוא בהמה אחרת תחתיו ויתכפר לו.
ומוסיף בדבריו שעל זה אמר הפסוק "אדם ובהמה תושיע ה' " היינו על ידי החלק של האדם שהוא הקומה העליונה נושעה החלק הבהמה שבו שהאדם שבו הוא הגורם שניצלה החלק הבהמה שבו ויביא בהמה אחרת תחתיו.
ולכן על פי זה נאמר שהרוח שטות היא חלק אחר נפרד מהאדם שמשתלט עליו ונהיה הוא כבהמה ועיקר הניסיון הוא לא לתת לרוח השטות להיכנס אל האדם וזה על ידי שישים האדם את עצמו תמיד שהוא לפני ה' וכמו שביאר האור החיים על הפסוק בפרשת השבוע לפני ה' שתעמידו עצמכם תמיד לפני ה' וזהו השיוותי ה' לנגדי תמיד שעל ידי כך תקיימו ומלתם את ערלת לבבכם וכך תעמדו לפני ה'.
אליהו אמסלם