חינוך על הפרשה
מרבינו בעל ה "אור החיים" הקדוש
פרשת ''נשא''
"מעלת הלומד תורה והמחזיק בה"
התורה הקדושה הגדילה ורוממה את הבכור יותר משאר אחיו גם בחשיבות וכבוד וגם לתת לו פי שניים משאר האחים ולמי שמשפט הבכורה הוא הראוי למעלה יתרה ולכאורה יבואו האחים האחרים בטענות כלפיו למה נגרע ובמה אשמנו שהרי לא בידינו הדבר ואם כך גזר הבורא האם אין באפשרותנו להשיג מעלה וכבוד יותר מהבכור?
האם אין הזדמנות שווה לכולם?
ובאיזה כח יהיה אפשר לגבור על רוממות הבכור?
בפרשת השבוע "ביום השני הקריב נתנאל בן צוער נשיא יששכר" שואל האור החיים הק' למה התורה הקדימה את שבט יששכר לפני ראובן הבכור שהרי הוא הבכור ולו משפט הבכורה. ועוד בכל שאר הנשיאים הקדימה התורה את הנשיאות לשם של המקריב מלבד נתנאל בן צוער נשיא יששכר שהקדימה התורה את שמו לתואר נשיאותו.
ומבאר שאמת הוא שהיה צריך להקדים את ראובן שהוא הבכור אלא לצד שיששכר הוא בן תורה הורם שבטו והוא קודם לראובן וכמו כן זבולון גם הבא אחריו הוקדם לראובן מצד מעלתו שהוא המחזיק לתורה של יששכר.
וממה שהקדימה התורה את שמו של נתנאל בן צוער לתואר נשיאותו לומר שמכח תורתו הנה הוא בגדר המעלה ואפילו ללא גדר הנשיאות שבו שהגם שיהיה ללא הנשיאות הנה הוא בגדר המעלה מכח תורתו מה שאין כן שאר הנשיאים.
ובמה שהקדימה התורה את ישככר וזבולון לפני ראובן ושהקדימה את שמו של נתנאל בן צוער לפני ואר נשיאותו מה שאין כן בשאר השבטים ללמד אותנו שיכול האדם ע"י כח לימוד ועסק התורה וקנינה (שהיא ע"י יסורין וכמו שמבאר האור החיים הק' שרמוז בשמו של נתנאל כלומר נתן אל על דרך אומרו כי לקח טוב נתתי לכם ובן צוער שנקנית התורה ע"י צער ויסורין שלמדונו רבותינו כך היא דרכה של תורה פת במלח תאכל וכו') יכול האדם לעלות למדגה למעלה מן הבכור ולקנות לעצמו שם כבוד ומעלה ולא רק לומד אלא אפילו למחזיק תורה הנה הוא קודם לבכורה מכח מה שמחזיק ידי לומדי התורה.
אלא שמעלה יתרה ללומד עצמו שלא נאמר במחזיק שיעמד הוא בזכות תורתו לעשות לו גדר מעלה גם ללא נשיאות.