יודעים אנו תמיד שאין אנו יכולים לחשבן חשבונות שמים וכבר אמרו בגמרא ששאל משה רבינו את הקב"ה מפני מה צדיק ורע לו רשע וטוב לו? ובאמת איך נוכל להבין דברים שאין בהשגתנו כלל ועוד שהרי אנו המופעלים בעולם ולא מהמפעילים בעולם הגשמי ואיך נוכל בכלל להבין משהו מניהול העולם.
אבל האם באמת אין כללים שאנו יכולים להבין? האם כשטוב לנו אנו צריכים להרגיש רשעים וכשרע אז צדיקים? והרי אחד מעיקרי אמונה הם דווקא הפוך שהקב"ה משלם שכר טוב לצדיקים ומעניש לרשעים?
בפרשת השבוע "וידבר אלוהים אל משה ויאמר אליו אני ה"' שואל האור החיים הק' לא מפורש מה הדיבור שדיבר אליו בזה? ועוד מה הודעת ה' אליו ב-אני ה'?
ומבאר על פי מה שאמר משה לקב"ה בסוף הפרשה הקודמת "למה הרעותה לעם הזה" וכאן בא הקב"ה להשיב לו על השאלה הזאת שהיא טענת משפט איך מתנהל המשפט מהם הכללים ולמה הרעותה למה רע לאדם בעולם? ולכן נאמר וידבר אלוהים בשם שמשמש לדין ומשפט
והשיב לו הקב"ה אני ה' כלומר מידתי היא מידת החסד והרחמים וטוב אני לכל וממני לא יוצאת הרעה כלל וא"כ אז מהי מידת הדין? אלא שברא ה' מנגנון בעולם שכשהאדם עושה רע אותה מידת הדין מייסרת אותו על רעתו ומידה זו צריכה לבא על האדם מיד אלא שעוצר אותה הקב"ה ברוב רחמיו ומאריך אפו כדי שיוכל האדם לשוב בתשובה ולא יהיה צריך עוד למידת הדין וכמו שאמר הפסוק "תייסרך רעתך" ומרשעים יצר רשע" שהרע לא יוצא מעם ה' אלא מהאדם עצמו שמפעיל אותה על ידי מעשיו.
א"כ מה שאנו לא מבינים חשבונות שמים ויש לנו קושיות זה על איך מחשבנים את החשבונות בזה אין לנו השגה והבנה כי אין אדם יכול לדעת מה קורה בליבו של חברו והקב"ה לבד הוא שבוחן כליות ולב מהי כוונת האדם בכל מעשיו.
אבל ברור שהכלל הבסיסי והחשוב ביותר הוא לדעת שמה' לא יוצא רע והאדם הוא שמביא על עצמו את הרע ומידתו היא רק חסד ורחמים שמאריך אפו עד שובנו אליו